YÜKLENİYOR...

Kıbrıs Türk Tarihinde Mevlit Kavramı

Kıbrıs Türk Tarihinde Mevlit Kavramı

Kıbrıs Türk Tarihinde Mevlit Kavramı

Aşağıda görseli bulunan Mevlit haberi, 1893 tarihli “Kıbrıs” adlı Türk gazetesinin birinci sayfasında yayınlanmıştır.

Kıbrıs gazetesinin ilk sayfasından verilen haberde, Hz. Muhammed'ín doğumu İslam âlemi için mesut ve mübarek bir hadise olduğu, Lefkoşa’da minare ve binaların kandillerle donandığı, gecenin sevinçle geçirildiği, ertesi gün de Ada Türklerinin Ayasofya Cami-Şerifi’nde (Selimiye) okunan Kuran‘a eşlik ettiği belirtilir.

Kıbrıs Türk Tarihinde Var Olan Mevlit Kavramı

Kıbrıs’ın bir sıfatı da sahabeler, şehitler, evliyalar diyarıdır. Adada pek çok cami, tekke ve İslam türbesinin varlığı, İslamiyet’in bu adanın ayrılmaz bir gerçeği olduğunu kanıtlar. Bir başka ifadeyle yüzyıllardır bu adayı vatan yapan Kıbrıs Türkleri, Akdeniz’de, adada İslam mirasının günümüze taşıyıcılarıdır.

Tıpkı bugün olduğu gibi bundan yüzyıllar önce de bu adada ezan okunur, Ramazan ayı dolu dolu yaşanır, her türlü kandil kutlanır. Eski yazı (Osmanlıca) Kıbrıs Türk gazetelerini taradığımızda halkın dini bayram ve kandil günlerine önem verdiği ve dini icaplarını yerine getirdiğini dönemin Kıbrıs gazetelerinin sayfalarında da okumak mümkündür.

Birçok Müslüman ülkesinde (Türkiye dâhil) Peygamberimizin doğum günü resmi tatil olmamasına rağmen Kıbrıs’ta Mevlit günü yıllardır resmi tatildir.

Yayın Tarihi

Sosyal Medyada Paylaş